SSI Open Water Diver

SSI Open Water Diver är första kursen i SSI’s kursutbud där du lär dig grunderna för att kunna dyka säkert under normala förhållanden. Vi fokuserar på att lära oss hantera vår utrustning både på land och under vattnet, kunna dyka på ett säkert och skonsamt sätt både för oss själva och vår marina miljö. Kursen tar i de flesta fall 4 heldagar att slutföra men är kunskapsbaserad.

De tre delarna som kursen är uppbyggd av är: teori, bassängdyk och utomhusdyk.

Teori

Redan innan du anmäler ditt intresse och bokar en plats kan du få tillgång till delar av teorin digitalt.  Följ länken för att registrera dig på SSI. När du har skapat en personlig profil kan du läsa en del av teorin på divessi.com eller genom SSI- appen (MySSI för Android och Iphone) som vi vill att du har installerad när du kommer hit för kurs.

OBS! Fyll i allt som efterfrågas i SSI-profilen.

När du har bokat in en plats på grundkurs hos oss och betalat anmälningsavgiften(1000kr) låser vi upp hela kursmaterialet digitalt så att du får tillgång till all teori direkt. Du kan nu börja läsa materialet på dator, läsplatta eller smartphone.
I din takt – när du vill.

Under kursen hos oss kommer du endast få avlägga ett teoriprov som bekräftar att du läst materialet och kan det du behöver veta för att bli certifierad Open Water Diver. Instruktören säkerställer att frågetecken rätas ut och att eleven förstår teorin.

Bassängdyk

De två första dagarna av kursen spenderas i pool (men vi börjar dagen i dykcentrets reception). Vi använder oss av badhuset Tumlaren på Väjern. Under pooldagarna lär vi oss hantera utrustningen under badhusets lugna förhållanden och introducerar grundläggande övningar och repeterar dessa. Dag 1 och dag 2 äts lunch på dykcentret innan avfärd till poolen.

Utomhusdyk

De två sista dagarna av kursen spenderas på Dykcentret. Tredje dagen består av två dyk i havet där vi repeterar ett litet urval av de övningar som vi introducerade under bassängdyken under verklighetstrogna förhållanden. Vi fokuserar även på att simma runt och se oss omkring på grundare vatten. Sista dagen under kursen fokuserar vi på att genomföra regelrätta nöjesdyk i havet under instruktörens observation. Vi tar oss närmare vårt maxdjup på 18m.

Förkrav

Detta Ingår

 • Lån av komplett utrustning under kursen. Du har chansen att prova olika delar ur sortimentet för att veta vad som passar just dig när du senare köper din egen utrustning.
 • Digitalt certifikat efter avklarad kurs
 • Lunch alla dagar
 • En dykdag efter avklarad kurs. Möjlighet till att dyka med båten om plats finns. Vi vill inte att våra nycertifierade dykare väntar 6 månader innan nästa dyk! Dyk med oss dagen efter avslutad kurs. Vill du istället lära dig dyka med torrdräkt används denna dag som extradag. Tillägg torrdräktscertifikat – 1000 kr (ordinarie pris 2500 kr)

Detta kräver vi av dig

 • Avklarat teoriprov (80%)
 • Klara att utföra alla övningar lugnt och kontrollerat under bassängdyken.
 • Simtest 200m och flyttest 10 min
 • 4 utomhusdyk där du utför övningarna som ingår lugnt och kontrollerat

Du blir certifierad att

 • Dyka under förhållanden lika bra eller bättre än de som rådde under kursen.
 • Dyka till max 18 meter (12 meter för juniorer 10 och 11-åringar)
 • Efter kursen kunna dyka säkert tillsammans med en parkamrat med likvärdig eller högre utbildning.

Bo hos oss

Bo hos oss under kursen! Vi har rena moderna lokaler och logi på dykcentret. Bara ett stenkast från Smögenbryggan. Vi erbjuder kursdeltagare boende i 6-bäddrum ink. frukost och lunch till rabatterat pris – 1500 kronor för boende hela kursen.

Fortsätt Äventyret

Efter grundkursen finns en hel uppsjö av utbildningar att gå för att utvecklas som dykare på olika sätt! Som Open Water Diver är du kvalificerad att gå specialkurser, fördjupningar.  Ex. SSI Dry suit Diving där du lär dig att dyka i Torrdräkt, något som är väldigt populärt för att förlänga den svenska dyksäsongen, en SSI Perfect Buoyancy där du finslipar din avvägningsförmåga eller SSI Diver Stress & Rescue där du lär dig hur man reagerar och tar hand om stressade och skadade dykare om olyckan skulle vara framme. Om du inte vet vad du vill fördjupa dig inom finns också SSI Advanced Adventurer som är en kurs där man får prova på 5 valfria specialkurser under 5 dyk. Du kan se hela utbildningskartan på MySSI-appen under ”My Tables” eller hör med oss på dykcentret vad som kan vara av intresse!

Tider

Alla fyra dagarna

9.00-18.00

Kursstart på Dykcentret varje morgon!

Packlista 😀

 • Badkläder

 • Handduk

 • Schampoo och tvål

 • Vattenflaska

 • Egen dykutrustning tex. mask och snorkel om du har och vill det, annars ingår all hyra av utrustning.

 • Lakan om du ska bo hos oss!

De flesta övningarna dag 1

Klicka på videon för att komma till hela spellistan

De flesta övningarna dag 2

Klicka på videon för att komma till hela spellistan