Viken

Viken är vår lagun precis utanför dykcentret. Här utbildar vi nya dykare, men det finns intressanta miljöer för alla dykare, nybörjare som erfarna.
Vi har tur att ha en fantastik mångfald precis utanför dörren, med ålgräsängar och tareskogar, där många arter stortrivs. Vi har delat in
Viken i några olika dykplatser för att kunna hålla koll på vart våra dykare befinner sig.

Viken
– Den absoluta närheten till centret är en grund vik(5m) med mycket ljus, ålgräsängar, sandbotten och många små överhäng som utgör intressepunkter för många dykare. Perfekt för utbildning, nattdyk eller bara ligga och guppa och njuta av miljön.
Väggen
Hoppa ifrån flytbryggan simma fram till väggen. Ha väggen på vänster sida. Under överhängen finns mossdjur och hydroider som nakensnäckor tycker om att äta under kalla delen av året. På nätterna kan man se gott om trollhummer i klippor och skrevor. Följ väggen till du ha nått halva din planerade dyktid och vänd sedan tillbaka. Hela dykplatsen består av vägg med en sand och snäcksskalsbotten. Vissa delar av säsongen täcks botten av alger och blir hem till många smådjur. Maxdjup är ca 5-7 meter. Längs väggen finns stora stenblock där läppfiskar cirkulerar. På sandbottnarna trivs plattfiskar, bultar och t.o.m bläckfisk på höstnätter.
Sandplättar
På de grunda sandplättarna trivs krabbor, eremitkräftor, stubb och plattfisk. I ålgräset kan du se olika arter av kantnålar. Här hittar du olika sorters alger som ofta bildar skogar där mindre djur trivs att gömma sig och yngla av sig.
Kantsvängen
Öster om grundet börjar vår dykplats Kantsvängen. Detta är ett undervattensrev med en liten vägg nära ytan. Här finner du också vår utbildningpark. Vid denna vägg finner du mycket fisk som gömmer sig bland algerna. Följ kanten ut till ditt tänkta djup och vänd åter mot dykcentret. På sandbottnarna trivs plattfiskar, bultar och t.o.m bläckfisk på höstnätter. Längst ut på kantsvängen finner du två sandkanaler som elkablarna hänger över. Dessa leder ut till ca 14m djup utanför viken och kan användas för att ta sig till vänster till Hidden Wall eller till höger för att ta sig runt Skitareskär.

Kanalen vänster
Ut genom vår smala kanal sydväst om dykcentret finns en hel värld att utforska. Man ska vara försiktig och spana efter hur strömt det är i kanalen för att man ska kunna ta sig tillbaka in genom kanalen igen efter dyket. I kanalen finns en tamp på ytan längs med Skitareskär som man kan använda för att dra sig tillbaka om strömmen skulle förändras under dyket.
Om man följer Skitareskär till vänster efter kanalen möts man först av sluttande vit sandbotten och av ett överhäng på 5m. Sedan kommer en vertikal spricka med sprängsten som det ofta finns blågylta och torsk i. Följer man väggen ner kommer botten bli mer och mer dyig, och runt kröken av platån finns det chans för havskräfta pågrund av den gynnsamma bottnen. Här finns dramatisk stenvägg med dödmanshand och en horisontell spricka längst med botten där större fisk, plattfisk, hummer och krabba gömmer sig. På vägen tillbaka till kanalen rekommenderas att ta vägen över den grunda platån, där det är ljust och vackert, med mycket tare, andra alger. Här trivs hummer under sprängsten som ligger på vita sandpartier. Du kan också få se mängder av havsnål under vissa säsonger och om man har tur kommer det förbi sillstim. När du tagit dig tillbaka till kanalen möts du åter av överhänget på 5m. Här kan du göra ditt säkerhetsstopp och samtidigt titta på alla djur i överhängets tak. Koralldjur såsom havsrosor och havsnejlikor trivs här, men också mängder av nakensnäckor under rätt säsong.

Kanalen höger

Skitareskär runt
En varierande dykplats för dykaren som har dykt både Kanalen Vänster och Hidden wall. Böljande klippor, väggdyk och ofta ström. Om man går medsols så följer man någon av elkablarna som finns på vägen ut till Hidden wall, om man följer dessa så går de över grundklackarna på ca 1-2m djup i början.  Senare kommer man ut på en långsamt sluttande ler- och berghällsbotten som gradvis går djupare. Berghällarna har på många ställen stora, pampiga dödmanshandkolonier. Strax därefter hänger elkabeln i fritt mellan två åsar, med djupa dalar att utforska.
Efter åsarna håller ni väggen/sluttningen på höger sida. På hörnet av Skitareskär finns en stor sten som fallit ur bergväggen. Här finns intressanta genomsimbara sprickor. Strax efter kan ett väldigt stort överhäng i olika nivåer hittas på ~21 meters djup. Här myllrar det av havsnejlikor och annat liv.  Resten av utsidan är en dramatisk stenvägg från ytan till 25-28m, med en längstgående horisontell spricka längst botten där större fisk, plattfisk, hummer och krabba gömmer sig.
På vägen till kanalen rekommenderas att ta vägen över den grunda platån, där det är ljust och vackert, med mycket tare, andra alger. Här trivs hummer under sprängsten som ligger på vita sandpartier. Du kan också få se mängder av havsnål under vissa säsonger. När du tagit dig tillbaka till kanalen möts du åter av överhänget på 5m. Här kan du göra ditt säkerhetsstopp och samtidigt titta på alla djur i överhängets tak. Koralldjur såsom havsrosor och havsnejlikor trivs här, men också mängder av nakensnäckor under rätt säsong.
Dykplatsen kan såklart utforskas på fler sätt, men elkablarna som går ut över klipphällarna är ett bra navigationshjälpmedel första gångerna man dyker platsen. Även sandkanalerna som går ut från viken till utsidan går bra att använda. Man kan hitta dem genom att följa elkabeln från det stora överhänget i Viken.
Då dykplatsen har stora delar med botten på 25-28m så kan Nitrox och/eller DPV vara till god hjälp för att utforska dykplatsen.

Pengerevet
Revet ligger utanför dykplats Kanalen höger, efter att ha passerat den andra samlingen med större stenar på ca 18m djup så lämnar man väggen och simmar rätt ut i frivattnet. Efter 10-15m så träffar man på revet som går i två etager ett på 20m djup och utanför så ligger ytterligare en vägg som går till 27-30m.
Det finns fina överhäng där hummer och trollhummer ofta ligger o spanar. Toppen av revet är av böljande stenhällar runt 13-16m där det sitter stora mängder bägarkorall och dödmanshand.
Då dykplatsen har stora delar med botten på 25-28m så kan Nitrox och/eller DPV vara till god hjälp för att utforska dykplatsen.

Hidden wall